Beleggingshypotheek

De beleggingshypotheek is een hypotheekvorm waarbij uw maandelijkse inleg, de zogenaamde premie, belegd wordt. Het uiteindelijke doel is om op het einde van de looptijd voldoende vermogen te hebben opgebouwd om de hypotheekschuld af te lossen. Het is dan ook een hypotheekvorm waarbij u gedurende de looptijd van de hypotheek geen aflossing betaalt. Dat heeft als voordeel, tenminste als u een beleggingshypotheek hebt afgesloten voor 1 januari 2013, dat u geniet van de hypotheekrenteaftrekregeling.

Logischerwijze brengt deze aanpak ook enkele risico’s met zich mee. De aflossing van jouw hypotheekschuld is niet gegarandeerd omdat u mede afhankelijk bent van de beleggingen. De beurs kan grillig zijn en in dat geval is er een mogelijkheid dat de waarde van jouw beleggingen naar beneden is bijgesteld. Aan de andere kant van de medaille is er ook de mogelijkheid dat de fluctuaties van de beurs net meer opleveren dan de hypotheekschuld waard is.

De verschillende versies

Op de markt zijn er twee soorten beleggingshypotheken die de nodige populariteit genieten. Bij de eerste vorm wordt uw maandelijkse inleg geïnvesteerd in allerhande beleggingsfondsen. Belangrijk om te weten is echter dat de meeste hypotheekverstrekkers bij deze vorm ook het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering eisen. De tweede vorm van de beleggingshypotheek is de vorm waarbij uw geld wordt belegd via een levensverzekering. Ongeacht op welke van de twee vormen van de beleggingsverzekering uw keuze ook valt: de opbrengst is verre van gegarandeerd. Er is altijd een optie dat u na de looptijd met een restschuld achterblijft.

Voor wie?

De beleggingshypotheek is een goede keuze voor mensen die niet schuw zijn van een risico. Het is ook een vorm van hypotheek die een interessante optie kan zijn voor starters die nog geen kapitaal op hebben kunnen bouwen. Dit natuurlijk omdat de aflossing van de hypotheekschuld pas op het einde van de looptijd gepland staat. Bent u iemand die zekerheid zoekt in het leven? Dan is deze hypotheekvorm geen goede keuze. Wanneer de markt tegenvalt blijf er een restschuld over. Bovendien is het een beleggingshypotheek enkel een optie voor bestaande huizenbezitters die voor 1 januari 2013 hun huis gekocht hebben. Daarnaast moet er al een beleggingshypotheek of aflossingsvrije hypotheek voor de woning zijn afgesloten. Dit komt omdat nieuwe huizeneigenaars na deze datum de hypotheekrenteaftrek verliezen en dit dus geen interessante optie meer is.

De voordelen van de beleggingshypotheek

Het grote voordeel aan de beleggingshypotheek is de enorme vrijheid en flexibiliteit van deze hypotheekvorm. Er is een enorm uitgebreid aanbod op de markt waarbij u uw eigen risicoprofiel volledig kunt kiezen. Bovendien is het altijd een optie om ook tijdens de looptijd van beleggingsfonds te wisselen. Is uw hypotheek afgesloten voor 1 januari 2013? Dan geniet u voor de volle 100% van de hypotheekrenteaftrek. Ten slotte valt ook niet te onderschatten wat u erbij kunt winnen. Als de beurzen sterk presteren gedurende de looptijd van uw beleggingshypotheek kan een aanzienlijk rendement opleveren.

De nadelen van de beleggingshypotheek

Het grootste nadeel van de beleggingshypotheek is het feit dat er geen garanties zijn over het eindbedrag. Het is perfect mogelijk dat u met een restschuld achterblijft en bovendien zijn er ook heel wat doorlopende en vaste kosten gekoppeld aan beleggingshypotheken. Onderschat ook niet de zware stress die het schommelen van de beurs op uw lijf kan leggen. Een mindere periode kan heel wat kopzorgen veroorzaken.