Toch kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek?

Toch kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek?

Er zijn twee hypotheekvormen die voor een nieuwe hypotheek recht geven op hypotheekrenteaftrek, maar je kunt nog steeds voor de aflossingsvrije hypotheek kiezen.

Kopers van een eigen woning kunnen de betaalde hypotheekrente aftrekken van het inkomen. Dit geeft een belastingvoordeel, maar door de dalende hypotheekrente wordt het voordeel steeds kleiner. Hierdoor wordt het recht op hypotheekrenteaftrek ook steeds minder belangrijk. Het niet hoeven aflossen op een deel van de hypotheek zorgt voor lagere maandlasten. Is bijvoorbeeld een aflossingsvrije hypotheek nog steeds een slimme optie?

Wanneer heb je recht op hypotheekrenteaftrek?

Tot 2013 werden er vaak hypotheken afgesloten waarin de aflossing van de schuld naar de toekomst werd doorgeschoven of waarin niet werd afbetaald. Een voorbeeld hiervan is de aflossingsvrije hypotheek. In nieuwe hypotheken geven alleen de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek recht op hypotheekrenteaftrek. Er moet namelijk een periodieke aflossing in de hypotheek zijn ingebouwd. Tegenwoordig kun je nog steeds kiezen voor een andere hypotheekvorm, maar dan heb je geen recht op hypotheekrenteaftrek, maar hoe erg is dat met een hypotheekrente van één procent of iets meer?

 

Wat is het voordeel van een deels aflossingsvrije hypotheek?

De maandlasten voor een aflossingsvrije hypotheek van 100.000 euro:
Uitgaande van een hypotheekrente van 1,5 procent betaal je aan maandlasten:
100.000 x 1,5 procent = 1.500 / 12 = 125 euro

De maandlasten voor een annuïteitenhypotheek van 100.000 euro (looptijd 30 jaar) zijn:
Uitgaande van een hypotheekrente van 1,5 procent betaal je na het afsluiten van de hypotheek: 345 euro.

Het geeft dus een verschil van 220 euro per maand. Het grote verschil is dat de schuld van 100.000 euro in de annuïteitenhypotheek wordt afbetaald in 30 jaar. Daarnaast is ook een deel van de maandlast van de annuïteitenhypotheek aftrekbaar van het inkomen.

Wat is het gevaar van de aflossingsvrije hypotheek?

Een deel aflossingsvrij laten is niet zonder risico’s. Als de huizenprijzen weer sterk gaan dalen heb je met een aflossingsvrije hypotheek een grotere kans op het opbouwen van een restschuld in het huis. Ook moet je nadenken over de betaalbaarheid van de hypotheeklasten na pensionering. In de toekomst kan de hypotheekrente weer veel hoger zijn. Is het feit dat de hypotheekrente niet aftrekbaar is dan ook geen probleem? Overleg goed met je hypotheekadviseur voordat je kiest voor een aflossingsvrije hypotheek.

Heb je nog vragen over aflossingvrije hypotheek? Bel ons voor een afspraak en wij vertellen je er meer over!