ING hypotheek

Vaste waarde op de hypotheekmarkt is ING. Alleen al vanwege de goede naam kiezen veel mensen die een huis willen kopen voor een hypotheek bij deze bank.

Variabele rente

Bij een ING hypotheek bepaal je zelf hoe vaak de variabele rente verandert; en dat voor minimaal een en maximaal twaalf maanden. Overigens mag je een variabele rente voor maximaal een kwart van de hypotheek gebruiken. De overige rente zet je minimaal vijf jaar vast. Bij de ING kun je overigens altijd overstappen naar een nieuwe rentevaste periode. Is de nieuwe rente lager, dan krijg je wel een boete. Kies je bij ING voor een vaste rente, dan is de schuld-marktwaardeverhouding van invloed op de rente. Voor de goede orde: dit is de verhouding tussen de marktwaarde van je woning en de actuele hypotheekschuld. Dit bepaalt of je korting of opslag krijgt.

Twee weken

ING verstrekt hypotheken vanaf 30.000 euro. Zeker als je voor de eerste keer een huis koopt is een annuïteitenhypotheek interessant, dan namelijk geldt het recht op hypotheekrente. Overigens kunnen ook ondernemers en zzp’ers bij ING terecht, dat ook een aflossingsvrije hypotheek aanbiedt. ING geeft je twee weken de tijd om te reageren op een offerte. Ben je akkoord, dan blijft de offerte drie maanden geldig.

Dagrente en offerterente

Bij ING kun je het tarief voor vaste rente zelf vaststellen. Zo kies je voor de offerterente, je kunt echter ook voor de dagrente gaan. Op de dag van passeren geldt het tarief van die dag. Is het tarief dan lager dan het tarief dat in de offerte opgenomen is, dan krijg je de lagere rente. Overigens betaal je hier wel 0,25 procent opslag voor. Mocht je besluiten de ondertekende offerte op te zeggen, dan kost je dit een procent van de lening. Tegen een provisie van 0,5 procent kun je bij ING de offerte verlengen.

Los elk kwartaal extra af

ING biedt de optie om op jaarbasis tien procent van de oorspronkelijke lening zonder boete extra af te lossen. Dit kan middels een eenmalige extra betaling, je kunt ook vaste momenten inplannen als je budget toereikend is om frequent extra af te lossen. Dan los je bijvoorbeeld elk kwartaal extra af. Onbeperkt boetevrij aflossen kan als een variabele rente opnieuw wordt aangepast of als een rentevaste periode stopt.

Bouwdepot

Mensen die al een hypotheek hebben bij de ING kunnen een overbruggingskrediet afsluiten, bijvoorbeeld als je oude huis nog niet verkocht is. Dit krediet heeft een looptijd van maximaal twee jaar. Het eerste jaar is rentevast, na dat jaar wordt de situatie opnieuw bekeken. Bij overlijden van jou of je partner kun je bij ING binnen een termijn van een half jaar de hypotheek zonder boete aflossen. De overlijdensrisicoverzekering is niet altijd verplicht, al wordt wel aangeraden deze verzekering af te sluiten. Zo reduceer je de lasten voor je nabestaanden. ING biedt ook de optie om de verbouwkosten mee te financieren in de hypotheek, het benodigde geld komt dan in een bouwdepot. Bij ING kun je daar minimaal 15.000 euro in stoppen.