Hybride hypotheek
De hybride hypotheek is één van de grote waslijst aan hypotheekvormen die bij de aankoop van een huis worden aangeboden. Zoals de naam al weggeeft is de hybride hypotheek een combinatievorm die verschillende onderdelen behelst. Bent u zelf een huizenjager of bent u gewoon op zoek naar meer informatie over de hybride hypotheek? Dan ben u bij Confinced aan het juiste adres.
Wat is de hybride hypotheek?
Zoals gezegd is de hybride hypotheek een combinatievorm die uit verschillende onderdelen bestaat. Het eerste deel bestaat uit de lening, het tweede deel uit een spaar- en/of beleggingsverzekering. Kenmerkend is dat er tijdens de looptijd van de hybride hypotheek niets wordt afgelost van de hypotheekschuld. In de plaats bouwt u met sparen of met beleggen een vermogen op. Welke van deze twee opties jouw voorkeur geniet maakt u helemaal zelf uit. Het is een hypotheekvorm die een grote mate van flexibiliteit in het vooruitzicht stelt. U heeft immers zelf de keuze uit wat er met de premie voor de verzekering moet gebeuren. Dat is dan ook de redenering achter de naam hybride hypotheek: het combineert de veiligheid van de spaarhypotheek met het flexibel karakter van de beleggingshypotheek. Of u kiest voor sparen of beleggen hangt helemaal af van het risico dat u bereid bent te lopen.
Het deel hybride verzekering binnen de hybride hypotheek is een levensverzekering die eenmalig een bedrag uitkeert aan het einde van de looptijd. Aan de hybride hypotheek zijn er vaste maandelijkse lasten verbonden zijnde rente en een deel premie.
De verschillende onderdelen van de hybride hypotheek
Om alles even op een rijtje te zetten. De hybride hypotheek bestaat in totaal uit drie onderdelen. In de eerste plaats een aflossingsvrije hypothecaire lening. In de tweede plaats de spaar- en/of beleggingsverzekering en daar kan ook nog een losse overlijdensrisicoverzekering naast bestaan. Het is een constructie die voornamelijk in de smaak valt bij starters die nog geen kapitaal hebben opgebouwd. Het is spijtig dat u vandaag de dag niet meer kunt profiteren van de hypotheekrenteaftrek bij het afsluiten van een hybride hypotheek. Dankzij de nieuwe regelgeving zijn nieuwe huizeneigenaars na 1 januari 2013 niet meer in staat om van het systeem van de hypotheekrenteaftrek te profiteren.
Sparen of beleggen
Een woordje extra uitleg bij de keuzevrijheid die u heeft tussen sparen of beleggen is wel op zijn plaats. Concreet kunt u kiezen wat er met uw premie gaat gebeuren. Als u kiest voor sparen kiest u voor veiligheid, maar een relatief laag rendement. Als u kiest voor beleggen kies u voor een risico (u kunt immers alles kwijtraken), maar wel een hoger rendement. Daarnaast is er nog een derde optie waarbij u sparen en beleggen combineert. Het is ook perfect mogelijk om tijdens de looptijd van de hybride hypotheek over te schakelen tussen sparen en beleggen. Let hier wel mee op: omdat een overschakeling voor banken vaak nadelig is zijn er in de regel allerhande voorwaarden aan verbonden. Zo brengen sommige banken kosten in rekening of kunt u slechts een maximaal aantal keer wisselen tussen beide opties.
De voordelen van de hybride hypotheek
De grote voordelen van de hybride hypotheek zijn de grote flexibiliteit en het feit dat u geen aflossing van de hypotheekschuld hoeft te volbrengen gedurende de looptijd. Bovendien kunt u ook profiteren van de vrijstellingen voor kapitaalopbouw die er bestaan in de wetgeving binnen een kapitaalverzekering. In die flexibiliteit is overigens ook ingebouwd dat u tussentijds extra kunt aflossen op de hypotheek. Op deze manier verkleint u de maandlasten en het openstaande bedrag van de lening. Nog een groot voordeel van de hybride hypotheek is dat het een flexibele hypotheekvorm is die u zonder al te veel problemen over kunt heuvelen naar een volgende woning.
De nadelen van de hybride hypotheek
Een nadeel van de hybride hypotheek is dat er weinig flexibiliteit is ingebouwd om over te stappen naar een andere bank. Dat betekent dat u moet sparen en beleggen binnen dezelfde financiële instelling. Tevens kunt u bij tegenvallende prestaties op de beurs blijven zitten met een restschuld aan het einde van de looptijd van de hybride hypotheek. Lost u extra af? Dan moet u opletten dat u niet te veel aflost want soms kunnen hier boeterentes op geheven worden. Ten slotte zijn er ook nog kosten verbonden aan het wisselen tussen sparen en beleggen.